11:36 AM
Свято Леквару

Про нас пишуть.

Леквар варили, людей веселили

    На рахунку Холмківської школи чимало цікавих заходів. А ще відома тим, що примножує традиції села. І ось недавно у навчальному закладі вирішили нагадати, як земляки колись варили леквар. Сливи росли у кожному дворі, і наприкінці вересня у великих чанах булькало це ароматне, смачне повидло.

    Ми навідалися в школу з головою райдержадміністрації анатолієм Синишином та начальником відділу освіти РДА Мар'яною Михайлишиною саме тоді, коли тут розливався стійкий аромат. Зібралися учні, батьки, прийшла і сільський голова Тетяна Вачиля. Варево, щоб не підгоріло, помішували почергово. Що це нелегко, переконався і Анатолій Синишин (на фото).

    Директор школи Еріка Комоні нагадала про давню сільську традицію.Розповіла про лікувальні і смакові властивості варення зі слив. Виявилося, що його можна зберігати довго. Цукру не додають...

    Тут же старожили Людвиг Оремус, Адальберт Комоні, Катерина Голмокі дають поради молодим, як і що робити.

   Оскільки варіння леквара перетворювалося в селі у справжнє осіннє свято, не обійшлося і без музики та пісень. Виступали відомі колективи "Піпачок" і "Чіпкеш". Співали і діти, і дорослі. Свою концертну програму показали і вихованці місцевого дитячого садка.

    А в чані варився леквар, вітер розносив аромат слив...

Вісті Ужгородщини
26 вересня 2015р

 

Переглядів: 453 | Додав: suli | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: